VISUALS MATTER

Een designblog zonder beeld, een nieuws site zonder video of een webshop zonder productfoto’s. Ondenkbaar, bekijk deze cijfers maar eens dan begrijp je meteen waarom beeld zo ontzettend belangrijk is. Wanneer je zelf beschikt over goed beeldmateriaal is het natuurlijk eenvoudig, je gebruikt gewoon je eigen werk. Maar wat als je afhankelijk bent van beeld van anderen?

  STOCKFOTO’S EN VIDEO”S

Stockfotografie kan uitkomst bieden. Je kunt foto’s kopen maar er zijn ook websites die gratis foto’s aanbieden zoals deze free stockphoto websites met prachtige foto’s. En natuurlijk Wikimedia Commons, gratis en heel veel foto’s over ale mogelijke onderwerpen.

Pluk nooit zomaar beeld van internet. Foto’s van anderen gebruiken kan je een hoop geld kosten. Op veel beelden zitten auteursrechten. Wat dat precies is wordt helder uitgelegd in het filmpje. Voor meer informatie kun je kijken op de site van auteursrecht.nl

icon_photo  PRODUCTFOTOGRAFIE

Als je een webwinkel hebt kun je in veel gevallen de productfoto’s van je leverancier gebruiken. Nadeel is natuurlijk dat iedere webwinkel in dezelfde beeldbank aan het grabbelen is en het dus moeilijk is om je te onderscheiden. Zelf (laten) fotograferen of de bestaande foto’s bewerken kan een groot verschil maken.

icon ster  ICONS EN INFOGRAPHICS

Er een groot aanbod van icons te vinden op het internet die je kunt downloaden al dan niet betaald. Ontzettend handig om te gebruiken in je website voor een betere interpretatie van informatie. Zoek je een specifieke of bijzondere Icons? Kijk dan vooral ook bij The Noun Project, een website waar grafisch ontwerpers uit de hele wereld hun werk uploaden. Een fantastische bron voor iedereen die op zoek is naar typografische symbolen.

Met een infographic kun je een publiek bereiken dat steeds minder tijd neemt om te lezen. Een infographic wordt beter bekeken en het verhaal wordt beter begrepen maar onderschat de hoeveelheid werk die daarbij komt kijken niet. Gelukkig zijn er ook tools die je daarbij kunnen helpen. Met Piktochart kun je snel professionele infographics maken en publiceren. De gratis versie heeft meer dan genoeg functies maar voor een extra bedrag kun je ook pro gaan, oftewel: nog meer templates, meer iconen en een hogere resolutie.

icon_tools  BEELDBEWERKING

Zorg dat je foto’s op maat zijn, niet te groot en niet te zwaar. Dat scheelt veel laadtijd. Er zijn veel gratis online mogelijkheden beschikbaar om je foto’s te bewerken zoals befunky en optimizilla, het kan zelfs direct in je WordPress site geregeld worden. Heb je hulp nodig bij de keuze van een foto, verkleinen, vergroten retoucheren, achtergronden aanpassen of het bewerken van productfoto’s neem dan contact op voor meer informatie.

THIS IS A GENERIC BRAND VIDEO

Deze video uit 2014 is gebaseerd op een gedicht van  Kendra Eash dat dé corporate brandvideo met een flinke dosis sarcasme en ironie beschrijft. Dissolve, een site voor stockvideo’s, besloot deze ‘Generic Brand Video’ te voorzien van beelden uit hun eigen catalogus. Het resultaat is een hilarische video over de onzin van bedrijfsfilmpjes.

*Een mogelijkheid die vaak over het hoofd wordt gezien is toestemming vragen aan de maker. Eventueel met vermelding van copyright en naam van de maker. Als het een foto van een niet professionele fotograaf betreft wordt daar vaak niet moeilijk over gedaan en mag je de foto gewoon gebruiken .

*Heb je je eigen werk geplaatst kun je ook controleren of iemand jouw afbeelding “geleend” heeft. Met Tiny Eye kun je precies zien hoevaak jouw foto hergebruikt wordt op internet.