Een visitekaartje uit het Rijksmuseum

Brigit DESIGN, MEDIA

De visual identity die ik heb bedacht voor speelnatuurexpert Sigrun Lobst is gebaseerd op een gravure van prentmaker Aegidius Sadeler uit het Rijksmuseum. Dit boslandschap uit ±1600 is precies dat wat zij voor ogen heeft als ze nadenkt over speelnatuur.
Het gebruiken van deze gravure was mogelijk omdat het Rijksmuseum 200.000 kunstwerken uit de collectie online beschikbaar heeft gesteld. Gratis te bekijken en te downloaden en iedereen mag er mee doen wat hij of zij wil.

Het Rijksmuseum geeft hiermee de mogelijkheid voor nieuw werk op basis van oude meesters. Zoals deze condoom verpakkingen van Esther Pi & Timo Waag geïnspireerd zijn op de gravure Eva verleidt Adam van de boom te eten van Johann Sadeler (I) 1643 .

Tablet First-strategie voor de Rijksstudio’s

Behalve het beschikbaar stellen van de collectie geeft het Rijksmuseum je ook de mogelijkheid een Rijkstudio aan te maken. Hier kun je persoonlijke collecties bewaren. Stillevens, Delfts Blauw, vogels, enzovoort. De keuze voor “Tablet First” is gebaseerd op de gedachte dat bij geen enkel device de relatie tussen content en gebruiker zo intiem is als op een tablet . Het blijkt een succes. Een bezoekje aan een Rijks Studio op de iPad duurt gemiddeld 14 minuten. (Iets om over na te denken als je als kunstenaar je portfolio online zet)