FIFA Worldcup Fonts, Colombia

FIFA Worldcup Fonts

BrigitDESIGN, TYPE

World Cup Russia 2018. In een huis vol voetbalfans is er geen ontkomen aan. Ik hou van voetbal maar 90 minuten is wel een beetje lang en dan kan je tussendoor dus fijn even alle team kits bekijken.

Nike, Adidas, Puma en New Balance kwamen allemaal met shirts waarbij veel aandacht is besteed aan design én typografie.

Nike

Image
Olivier Giroud / Foto credits: Антон Зайцев for soccer.ru, CC BY-SA 3.0 GFDL / Wikimedia Commons.

Nike kwam met een helder compact basislettertype. Goed leesbaar en mooi als grafisch element. Australië, Kroatië, Polen, Saoedi-Arabië en Zuid-Korea gebruikten het standaard lettertype voor hun kits.

Image
Voor het Franse team zijn de rugnummers in tweeën gesneden door een lijn die uitkomt in het FFF-logo (Fédération Française de Football) met daarin een zeshoekige textuur in een lichtblauw. De geometrische figuur is een verdeling van de geografische grenzen van Frankrijk

Adidas

Image
Kevin de Bruyne /Foto credits: Светлана Бекетова, CC BY-SA 3.0 GFDL / Wikimedia Commons.
Het Adidas World Cup-lettertype voor onder andere Argentinië, Colombia, Duitsland België. Een super vierkant geometrisch lettertype dat ook wel doet denken aan de pixel-lettertypen uit de eerste helft van 2000. Bijna geen ronde vormen van alleen hoeken van 90 graden en een dunne lijn door het midden van de cijfers. Helaas pakt het niet voor iedere lettercombinatie even goed uit.

Julian Drakler ..., Drahler .., Daaxler ...?

Puma

Image
Aleksandar Kolarov /Foto credits: Екатерина Лаут, CC BY-SA 3.0 GFDL / Wikimedia Commons.
Puma kwam voor Senegal, Servië, Zwitserland en Uruguay met een standaard lettertype met langwerpige vormen en vier geometrische uitsparingen aan de zijkanten. De cijfers zijn goed leesbaar, maar tegelijkertijd hebben ze deze speelsheid. De letters zonder poespas zodat elke naam goed leesbaar is.
Image
De enige uitzondering op de stijl van het lettertype werd gemaakt voor de nummers van het Italiaanse nationale team: ze zijn in het midden gevuld met een volle lijn onderbroken door de vier sterren die het wereldkampioenschap voor de nationale ploeg vertegenwoordigen.

New Balance

Image
Bryan Ruiz / Кирилл Венедиктов, CC BY-SA 3.0 GFDL / Wikimedia Commons
Het lettertype van New Balance gebruikt door de nationale teams van Costa Rica en Panama heeft een belettering met een dunne binnenlijn door de kern. De cijfers zijn echter vol, hebben een meer dynamische sfeer en een 3D-look. Dit komt vooral door de mix tussen ronde, gladde randen aan de buitenkant en de scherpe uitsparingen die in elk knooppunt zijn uitgehouwen.
Voetbaltenues staan over het algemeen ​​niet bekend om hun uitzonderlijke grafische kwaliteiten maar er zijn uitzonderingen.
Image
Kudo's voor Matthew Wolff, de grafisch ontwerper van Nike, voor de prachtige teamkit van Nigeria waarbij een geabstraheerde vleugelvorm verwerkt is in een limoengroen en zwarte chevron patroon.
“We started to see trends in attitude and energy connecting the athletes to music, fashion and more. They are part of a resoundingly cool culture.”
Dan Farron
See more of this team kit at matthew wolff design.
Engeland kwam met een prachtig ontworpen aangepast lettertype door ontwerper Craig Ward.
“I really wanted to create something dynamic that hinged on the cross icon, so I modeled and animated the core of the type in 3D software. I created a simple grid, drew single line paths for the letterforms and added a cross as a sweep around the path, which went on to inform the inline aspect and the twists in the letters. I’m hoping that the movement that went into creating the letterforms comes through in the final pieces”
Craig Ward
See more of this Custom typeface at wordsarepictures.
Image
Een aanrader voor de liefhebbers van voetbaltypografie: Football Type 1 & 2. Samengesteld en bewerkt door Rick Banks, ontworpen door Face37 en geschreven door Denis Hurley.
Image