Google Maps Update | Brigit Varenkamp

Google Maps kan niet correct op deze pagina worden geladen

BrigitHOW TO

Je gebruikt Google Maps zodat je bezoekers je winkel of bedrijf makkelijk kunnen vinden maar ineens staat daar de tekst “Google Maps kan niet correct op deze pagina worden geladen”. Wat is er gebeurd?

Google Maps-for-development-purposes-only

Met de invoering van het pay-as-you-go systeem, het nieuwe tariefplan van Google Maps sinds 11/06/2018, moeten alle websites en apps die verbinding met Google Maps maken een zogenaamde API key meesturen. Om deze aan te kunnen vragen moet je een betaalaccount aan maken en je creditcard aan Google te koppelen. Google wil namelijk ook dat je gaat betalen als je boven een maximum aantal bezoekers komt die gebruik maken van Google maps op jouw website.

En wat gaat dat allemaal kosten?

Google Maps was altijd al alleen gratis voor gebruikers die niet boven een bepaald gebruiks maximum kwamen en voor veel website eigenaren zal het gebruik van de Maps-api’s nog steeds gratis zijn. Google geeft je namelijk elke maand een tegoed van $200 wat neerkomt op een 100.000 laad acties van statische kaarten of 28.500 laad acties van dynamische kaarten. Voor een gemiddelde website is dat echt meer dan genoeg.

Vanaf het moment dat je over dat tegoed van $200 gaat, wordt er een prijs per 1000 aanroepen gerekend. Gelukkig heb je, om onverwachte kostenstijgingen te voorkomen, de mogelijkheid om gebruikslimieten in te stellen binnen je account.

*Google Maps op een mobiele telefoon (zowel statisch als dynamisch) worden niet meegeteld. Daarvoor krijg je een onbeperkt aantal laad acties. Non-profitorganisaties, start-ups, noodhulpverlenings- en nieuwsorganisaties kunnen zich voor specifieke programma’s aanmelden om zo een extra tegoed te krijgen en de diensten gratis te blijven gebruiken.

Vanwaar deze aanpassing?

Dat is makkelijk. Google wil graag zeker weten dat er ook echt betaald gaat worden zodra je over je tegoed van $200 heen gaat.

Wat nu?

Om Google Maps te kunnen (blijven) gebruiken op je website, heb je een Google Account (en een creditcard) nodig. Heb je geen Google Account maak er dan eerst een aan. Vervolgens log je in via Google Maps. Je krijgt dan het volgende scherm te zien


De “get started” button brengt je naar Enable Google Maps.


Kies welk platform je wilt inschakelen.

Geef je kaart een projectnaam, bijvoorbeeld ‘Rotterdam koffie en WiFi’, handig als je meerdere kaarten gebruikt. Je krijgt nu een pop-up waarop de tekst “enable Google Maps Platform. Klik niet weg als je denkt dat er niets gebeurd dit duurt gewoon eventjes.

Vervolgens kun je beginnen met het aanmaken van je betalings account.

Ga akkoord gaan met de voorwaarden en vul je gegevens in. In de eerste instantie krijg je een proefperiode van een jaar en daarna kun je upgraden naar een betaald account. Nog steeds gratis zolang je maar niet boven het maximum aantal laadacties komt.

Schakel je API’s in en kopieer je API Key

Nu kun je de Google Maps API key op je website plaatsen zodat hij ook daadwerkelijk wordt meegestuurd wanneer jouw website een kaart opvraagt bij Google Maps.

Waar vul je die API key in? 
  • Gebruik je een plugin voor Google Maps? Dan kun je de Api Key bij de instellingen van de plugin invullen.
  • Heeft je theme een standaard voor Google Maps?Dan kun je de Api Key bij de instellingen van je theme invullen.
  • Gebruik je Google Maps in een layout builder, dan kun je de API key vaak invullen op de pagina/plek waar je de kaart laat zien.

Kom je er niet helemaal uit? Neem gerust even contact met me op, ik help je graag!