Gratis foto websites

Brigit MEDIA

Het is vrijdagmiddag 16.40 uur. Je hebt eindelijk dat artikel afgerond waar je al dagen tegenaan liep te hikken. Er moet alleen nog een foto bij en dan kan het online en kan jij eindelijk van je welverdiende weekend gaan genieten

Maar waar vindt je die? Even snel een foto van internet plukken is geen goed idee. Op foto’s, maar ook van anderen kan auteursrecht zitten en zonder toestemming werk van anderen gebruiken mag gewoon niet. Gelukkig zijn er ook gratis fotosites die door middel een licentie toestemming geven voor (commercieel) hergebruik van foto’s.

Deze foto’s mag je wél op je website plaatsen

Unsplash
Unsplash | Free Stockphoto Website

Met meer dan 3 miljoen foto’s is Unsplash, één van de grootste gratis foto websites. En met gratis bedoelen ze ook echt gratis. De Unsplash-licentie is simpel. Je bent vrij zijn om te doen wat je wilt en je hoeft zelfs geen credits te vermelden (maar waarom zou je dat niet doen).

*Momenteel is Unsplash een van de populairste gratis foto sites, grote kans dat de foto die jij gebruikt ook op talloze andere websites staat 😉

Unsplash

Rijks Studio
Rijksstudio Foodies Feed | Free Stockphoto Website

Het Rijksmuseum heeft 200.000 kunstwerken uit de collectie online beschikbaar gesteld. Gratis te downloaden en iedereen mag er mee doen wat hij/zij wil. Je kan zelf een Rijkstudio aan maken waar je je eigen collecties kan bewaren.

Een prachtig voorbeeld is “the collection of the ultimate google font pairings, displayed with beautiful art and inspiring quotes from classic designers” van Lou Levit.

Rijksstudio

Foodies Feed
Foodies Feed | Free Stockphoto Website

Foody én fotograaf Jakub Kapusnak begon Foodiesfeed als een persoonlijk project en hij stelde zijn foto’s voor iedereen beschikbaar. Het nieuws ging als een lopend vuurtje en steeds meer fotografen stelden hun werk beschikbaar. Inmiddels heeft Foodies Feed zo’n 1700 gratis voedsel foto’s beschikbaar.

Foodies Feed

Smithsonian

Op zoek naar vintage afbeeldingen, planten of dieren. Bij Smithsonian Open Access, kun je miljoenen afbeeldingen downloaden en hergebruiken uit de maar liefst 19 musea van het Smithsonian én de National Zoo.

Smithsonian

Noun Project

Een verzameling van meer dan 2 miljoen iconen en symbolen, gemaakt door een wereldwijde gemeenschap, gratis te gebruiken zijn, zolang je de makers credit geeft. Wil je dat liever niet dan betaal je $1,99 pet icoontje.

Noun Project

Wat mag ik niet met deze foto’s?

Je mag de foto’s alleen voor eigen gebruik toepassen op je (bedrijfs) website. Je mag de foto’s niet verkopen en je mag niet je eigen naam eronder zetten.

.