Gratis Foto Websites | Brigit Varenkamp

Free Stockphoto Websites

Brigit CONTENT, FREEBIE

Update 10/2018

Waar vindt je nu die ene fantastische achtergrond foto. Met een hoge resolutie. Die je kunt kopi√ęren en bewerken. En gratis maar dan natuurlijk wel met een Creative Commons Public Domain Licentie. Zodat het niet ineens een dure grap wordt omdat je wordt aangeklaagd door de eigenaar van de foto.

Vandaar 5 do-whatever-you-want websites met prachtige gratis stockfoto's in een hoge kwaliteit.

Unspla

Unslplash

Unsplash is het perfecte voorbeeld van een geweldige & gratis fotosite met echt enorm veel keuze. Je kunt foto's bewaren in mappen als je ze nog niet direct nodig hebt en bij het downloaden krijg je ook een link "to share the love" ūüėČ

Helaas ben ik niet de enige die Unsplash geweldig vindt. Als je de site bekijkt  kom je er waarschijnlijk snel achter dat jouw favoriete foto ook bij veel anderen favoriet is.

Maar goed de keuze is enorm en je bent volledig vrij om met de foto's te doen wat je wilt. Bijvoorbeeld een gradient filter zoals voor een aantal Unsplash foto's op deze site is gebruikt.

Death To Stock
Hoewel Death to Stock eigenlijk een betaalde service is heb ik 'm toch in gelaten vanwege het gratis e-mail pakket waar je je voor kunt inschrijven (helemaal naar onder scrollen op de site).

Death to Stock werkt met professionele fotografen over de hele wereld en produceert iedere mand een foto pakket. Elk pakket bevat zo'n 20 foto's en is gebaseerd op een thema. Zoals "no agenda" of "the future". Death to Stock fotografen hebben onder meer gewerkt voor NIKE, SOHO HOUSE, ADIDAS en VOGUE en dat is te zien!

Naast het gratis email pakket kun je ook voor een betaalde opties kiezen. Als je vaak foto's nodig hebt en een beetje extra budget te besteden zou ik daar zeker naar kijken. Het betaalde lidmaatschap geeft toegang tot meer dan 2500 afbeeldingen, kost $15,00 per maand en is per maand opzegbaar.

Een heel sympathiek, ze bieden ook studiebeurzen en kortingen aan voor non-profits en armlastige kunstenaars.

The Amazing Pattern Library

The Amazing Pattern Library

"Patterns for the people, by the people" is een project van Tim Holman & Claudio Guglieri. Via de (wel een beetje onstabiele) site kun je niet alleen patronen downloaden maar ook je eigen creaties toevoegen.

The Amazing Pattern Library

Foodiesfeed

Uit een passie voor voedsel en fotografie startte Jakub Kapusnak 3 jaar geleden met Foodiesfeed als een persoonlijk project waarin hij zijn foto's voor iedereen beschikbaar stelde. Het nieuws escaleerde en al snel werd Foodiesfeed steeds populairder. Sindsdien wordt Foodiesfeed steeds genoemd in grote online tijdschriften en blogs zoals Forbes, Designmodo, Lifehacker, Buzzfeed, Ultralinx en nog veel meer als een van de beste websites om gratis foto's te krijgen.

The Amazing Pattern Library

Rijks Studio

Het Rijksmuseum heeft 200.000 kunstwerken uit de collectie online beschikbaar gesteld. Gratis te bekijken en te downloaden en iedereen mag er mee doen wat hij of zij wil. Het Rijksmuseum geeft hiermee de mogelijkheid voor nieuw werk op basis van oude meesters.

Behalve het beschikbaar stellen van de collectie geeft het Rijksmuseum je ook de mogelijkheid een Rijkstudio aan te maken. Hier kun je persoonlijke collecties bewaren. Stillevens, Delfts Blauw, vogels, enzovoort. 

The Amazing Pattern Library

British Library

Het archief van de British Library op Flickr bevat meer dan een miljoen gratis afbeeldingen en illustraties. De afbeeldingen zijn afkomstig uit de 17e, 18e en 19e eeuwse bibliotheek collecties.

Het archief is gecatalogiseerd door vrijwilligers met thema's als boekomslagen, fietsen, ge√Įllustreerde belettering, komische kunst, schepen of kinderboek illustraties en heel veel landkaarten

* Informatie verouderd snel op het web en het kan gebeuren dat je een fotograaf ineens toch moet betalen. Zorg dat je er altijd zeker van bent dat je de foto ook echt mag gebruiken!