Wist je dat je tot 85% van de problemen op je website kunt vinden door vijf mensen te observeren die jouw website gebruiken? En dat het koffiezaakje bij jou om de hoek een prima locatie is voor zo’n gebruikers test. Snel, over het algemeen duurt een test ongeveer 10 minuten, en eenvoudig, je hebt geen speciale software of een groot budget nodig, alleen een beetje lef.

Wat is Guerrilla Usability Testing en hoe werkt het?
Met Guerilla Usability Testing benader je willekeurig mensen en vraag je of ze je willen helpen door deel te nemen aan jouw test. Je geeft een opdracht, observeert de uitvoering van jouw opdracht en vraagt hoe ze het gebruik van je website tijdens de uitvoering hebben ervaren.
Wanneer moet je een Guerrilla Usability Test uitvoeren?
Als je een snelle en goedkope manier nodig hebt om de bruikbaarheid van je website te testen. Liefst zo vroeg en zo vaak mogelijk in de ontwerpfase maar ook als je later nieuwe content aan je website toevoegt of je menu aanpast.
Bedenk wel dat de gegevens die uit deze tests komen niet altijd net zo nauwkeurig zijn als bij betaalde gebruikerstests. Soms is het nodig dat een proefpersoon ook wel enige kennis van zaken heeft over jouw dienst of product. Bij hackthissite bijvoorbeeld is het onmogelijk om in te loggen als je geen idee hebt wat je doet, wat overigens ook precies de bedoeling is ;-), maar een hotel in Parijs boeken voor twee personen moet iedereen kunnen.
Stappenplan Guerrilla Usability Testing
Wat ga je wel en niet testen.
Als voorbeeld voor het stappenplan gebruik ik een webshop met baby artikelen.
Het eerste wat je moet doen is een lijst met handelingen maken waarvan jij denkt dat het belangrijk is dat je bezoekers ze zonder al te veel nadenken moeten kunnen uitvoeren op jouw website. Die lijst hoeft niet heel erg gedetailleerd te zijn. Bij ‘zoeken naar een product’ bijvoorbeeld is een beschrijving hoe je dat moet doen echt niet nodig.
Heb je een lijst dan ga je beslissen welke handelingen je in je test opneemt. Dit doe je door elke handeling een cijfer te geven op basis van hoe vaak je gebruiker de handeling waarschijnlijk zal uitvoeren. Omdat je niet alles in een keer kunt testen helpt zo’n puntensysteem je te bepalen waar je prioriteiten liggen.
Een voorbeeldlijst voor de een fictieve webshop met baby producten:
- Product aanschaffen [ 5 ]
- Zoeken naar een product [ 4 ]/li>
- Contact met klantenservice [ 3 ]
- Product retourneren [ 2 ]
- Account aanmaken [ 1 ]
De aanschaf van een product is de belangrijkste taak in een webshop vandaar een [5] maar je moet het wel eerst kunnen vinden een [4]. Klantenservice een [3], het hoeft niet bovenaan te staan maar wel makkelijk te vinden. Retourneren [2] ook dat moet eenvoudig te vinden zijn maar is zeker niet je doelstelling. En als laatste een account aanmaken [1] want dat doet je iemand waarschijnlijk maar een keer.
Opzetten van een gebruikerstest
Nu kun je een lijst gaan maken met de taken die je wilt laten uitvoeren in je guerrilla-gebruikstest. Vergeet niet dat je willekeurige proefpersonen gebruikt dus zorg dat je realistische taken bedenkt die iedereen uit zou moeten kunnen voeren en probeer de taak in een context te plaatsen.
Als we de baby webshop als voorbeeld gebruiken zou zo’n taak er als volgt uit kunnen zien:
Je bent op zoek naar een kraamcadeautje voor een collega die in juni haar baby krijgt, je budget is €40,- en je wil graag dat het als cadeautje naar haar wordt opgestuurd zodra de baby geboren is.
Afnemen van een gebruikers test
Nu kun je gaan beginnen met testen. Je zou natuurlijk vrienden of familie kunnen vragen maar als ze jou een beetje kennen begrijpen ze ook sneller wat jij bedoelt. Dus ga naar een leuke koffietent, de bieb of stap in de trein en vraag mensen of ze willen deelnemen aan jouw guerilla-test. Zelf bied ik iemand een koffie aan als ik vraag of ze voor mij één korte test willen uitvoeren. Ik leg uit wat de bedoeling is en hoeveel tijd, niet te lang, ze daar ongeveer mee kwijt zijn. Mijn ervaring is dat, als je het vriendelijk vraagt, er eigenlijk altijd wel iemand te vinden is die dat voor je wil doen.
Begint je proefpersoon aan de test dan hou je je mond! Geen “die knop zit daar! Geen vragen beantwoorden, geen warm koud hints en al helemaal geen tips. Pas na de test mag je je proefpersoon vragen stellen.
Je kunt wel vragen of je proefpersoon hardop wil denken als deze daar geen moeite mee hebben.
Je bent klaar met testen en nu?
Bedenk welke problemen je proefpersonen tegenkwamen tijdens het uitvoeren van jouw opdracht. Konden ze de opdracht niet uitvoeren of duurde het (te) lang dan zijn dat de problemen die je moet gaan oplossen.
Hoe eerder je begint met testen hoe minder tijd je hieraan kwijt bent, bij een website die al (bijna) af is heb je meestal meer tijd nodig.
* Adresjes voor lekkere koffie nodig? Bij flexwerken deel 1 en deel 2 vindt je de beste in Rotterdam!
* Gorrilla created by icon54 from Noun Project