WordPress

handleiding

WordPress

handleiding

Posts & Pagina's

Posts of berichten zijn artikelen, nieuwsberichten, vacatures e.d., getoond in een volgorde op datum. Paginaā€™s worden gebruikt voor content die niet zo vaak veranderd zoals je contact, team of je about pagina. Voor het toevoegen van een nieuwe post of pagina selecteer je add new post/page (nieuw bericht/pagina toevoegen) en je nieuwe pagina of post wordt geopend.

Posts / Berichten

Posts / berichten

Als je in het dashboard menu Posts selecteert zie je het overzicht van alle posts die er geschreven zijn.

 1. Bovenaan de pagina zie je het aantal posts, hoeveel daarvan er zijn gepubliceerd, de concepten (draft), hoeveel er in de prullenbak zitten. Er is ook een mogelijkheid om een bericht Ā sticky te maken. Berichten worden namelijk in chronologische volgorde weergegeven. Door je bericht sticky te maken blijft deze, onafhankelijk van de datum, Ā altijd bovenaan blijven staan.
 2. Daaronder zie je waar welke informatie wordt getoond. Standaard zijn dat de volgende onderdelen: Auteur, Titel, Categorieƫn, Tags, het aantal reacties en de datum waarop de post is gepubliceerd of aangepast.
  Plug-ins kunnen hier informatie aan toe voegen zoals SEO scores of Analytics, welke informatie je hier laat zien vindt je terug in de screen options rechtsboven in je scherm.
 3. Ga je met je cursor over de titel van de post dan verschijnen er een aantal opties:
  • Edit / Bewerken - Als je het hele bericht wilt bewerken
  • Quick Edit / Snel Bewerken - Als je alleen de basis van je bericht wilt bewerken, de titel, datum, auteur, categorie, tag, aanpassen van de status van je bericht (publiceren als je klaar bent, concept/draft als je nog niet klaar bent of pending review als je zelf geen permissie hebt om te publiceren. Je kunt hier ook aangeven of je je bericht voor een beperkt publiek zichtbaar wilt maken door het te beveiligen met een password (zie ook Ā paginaā€™s)
  • Trash/Prullebak - Weggooien maar net als in het echte leven het is pas echt weg als je de prullebak hebt geleegd.
  • View / Bekijken - drie keer raden šŸ˜‰
 4. Door de checkboxen aan te vinken kun je ook meerdere berichten Ā tegelijkertijd bewerken of weggooien. Gebruik de Bulk Actions om de actie te selecteren en klik deĀ button voor de uitvoering .

* Werk je met een visual editor zoals Visual Composer, Divi Builder of Beaver dan zijn er extra bewerkings mogelijkheden die buiten deze WordPress handleiding vallen.

Post Categorieën

Categorie in Wordpress

Berichten kunnen worden ingedeeld in categorieĆ«n. Publiceer je over diverse onderwerpen bijvoorbeeld films, dan kun je de film genres in categorieĆ«n onderverdelen. De categorie Westerns laat dan alle artikelen zien die jij over dat onderwerp gepubliceerd hebt. Je kunt daarin ook weer subcategorieĆ«n toevoegen. Westerns kun je zo weer onderverdelen in Spagetti Western, Horror Western, Comedy Western enz. Standaard wordt een nieuw bericht toegevoegd aan de categorie ā€˜ongecategoriseerdā€™.

Je kunt via het dashboard menu of direct bij het schrijven van je bericht CategorieĆ«n aanmaken, wijzigen en verwijderen. Verwijder je een categorie dan worden de berichten uit die categorie toegewezen aan de ā€˜ongecategoriseerdā€™ of welke naam je daar aan gegeven hebt.

Post Tags

Image

Tags zijn een stuk specifieker dan categorieƫn.

Een artikel over stillevens kun je indelen in de categorie ā€œSeventeenth centuryā€. Vervolgens zou je ā€œFloris van Dijckā€ als tag kunnen toevoegen, Ć³f nog specifieker, de etenswaren die op het schilderij te zien zijn.

Met tags kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Bezoekers vinden met behulp van tags sneller waar ze naar op zoek zijn, en Google begrijpt nĆ³g beter waar een artikel over gaat, doordat alle artikelen met dat onderwerp in dezelfde tag zijn ingedeeld. Je kunt via het dashboard menu en bij het maken van een bericht tags aanmaken, wijzigen en verwijderen.

pages / pagina's

Image
Je homepage is altijd een pagina [1] daarnaast kunnen pagina's worden gebruikt voor informatie over je bedrijf, producten en/of diensten. Daarnaast zijn er ook paginaā€™s om berichten uit een bepaalde categorie te verzamelen, bijvoorbeeld een nieuws pagina [2] of een webwinkel. Ook kennen de paginaā€™s een hiĆ«rarchie: zo kan je bijvoorbeeld een pagina toevoegen als sub-pagina van een andere pagina. Om de basis informatie van een pagina snel te kunnen bewerken kun je quick edit [3] gebruiken, bijvoorbeeld om de template aan te passen[a], comments wel of niet toe te staan [b] of een pagina tijdelijk te verwijderen [c]. Net als bij berichten kun je een pagina met een wachtwoord beveiligen [4].

Disclaimer

Hoewel ik heb geprobeerd een actuele en zo volledig mogelijke handleiding te schrijven kan het zijn dat informatie achterhaald is door de regelmatige updates van het Wordpress Team. Ik kan dan ook niet garanderen dat deze handleiding altijd up-to-date is en kan daar ook niet aansprakelijk voor gesteld worden.

Laatst bijgewerkt op 07.07.2021

* Het is niet toegestaan de inhoud en/of opmaak te kopiĆ«ren, wijzigen ofĀ onder je eigen naam aan te bieden.
*Ā Wil je snel een woord opzoeken gebruik dan het Wordpress ABC

social