WordPress

handleiding

WordPress

handleiding

Posts & Pagina's

Posts of berichten zijn artikelen, nieuwsberichten, vacatures e.d., getoond in een volgorde op datum. Pagina’s worden gebruikt voor content die niet zo vaak veranderd zoals je contact, team of je about pagina. Voor het toevoegen van een nieuwe post of pagina selecteer je add new post/page (nieuw bericht/pagina toevoegen) en je nieuwe pagina of post wordt geopend.

Posts / Berichten

Posts / berichten

Als je in het dashboard menu Posts selecteert zie je het overzicht van alle posts die er geschreven zijn. Bovenaan de pagina zie je het aantal posts, hoeveel daarvan er zijn gepubliceerd, de concepten (draft), hoeveel er in de prullenbak zitten. Er is ook een mogelijkheid om een bericht  sticky te maken. Berichten worden namelijk in chronologische volgorde weergegeven. Door je bericht sticky te maken blijft deze, onafhankelijk van de datum,  altijd bovenaan blijven staan.

Daaronder zie je waar welke informatie wordt getoond. Standaard zijn dat de volgende onderdelen: Auteur, Titel, Categorieën, Tags, het aantal reacties en de datum waarop de post is gepubliceerd of aangepast.

Plug-ins kunnen hier informatie aan toe voegen zoals SEO scores of Analytics, welke informatie je hier laat zien vindt je terug in de screen options rechtsboven in je scherm.

Ga je met je cursor over de titel van de post dan verschijnen er een aantal opties.

  • Edit / Bewerken  Als je het hele bericht wilt bewerken
  • Quick Edit / Snel Bewerken  Als je alleen de basis van je bericht wilt bewerken, de titel, datum, auteur, categorie, tag, aanpassen van de status van je bericht (publiceren als je klaar bent, concept/draft als je nog niet klaar bent of  pending review als je zelf geen permissie hebt om te publiceren. Je kunt hier ook aangeven of je je bericht voor een beperkt publiek zichtbaar wilt maken door het te beveiligen met een password (zie ook  pagina’s)
  • Trash/Prullebak  Weggooien maar net als in het echte leven het is pas echt weg als je de prullebak hebt geleegd.
  • View / Bekijken  drie keer raden 😉

Door de checkboxen aan te vinken kun je ook meerdere berichten  tegelijkertijd bewerken of weggooien. Gebruik de Bulk Actions om de actie te selecteren en klik de “apply” button voor de uitvoering .

* Werk je met een visual editor zoals Visual Composer, Divi Builder of Beaver dan zijn er extra bewerkings mogelijkheden die buiten deze WordPress handleiding vallen.

Post Categorieën

Categorie in Wordpress

Berichten kunnen worden ingedeeld in categorieën. Publiceer je over diverse onderwerpen bijvoorbeeld film, dan kun je de film genres in categorieën onderverdelen. De categorie Westerns laat dan alle artikelen zien die jij over dat onderwerp gepubliceerd hebt. Je kunt daarin ook weer subcategorieën toevoegen. Westerns kun je zo weer onderverdelen in Spagetti Western, Horror Western, Comedy Western enz. Standaard wordt een nieuw bericht toegevoegd aan de categorie ‘ongecategoriseerd’.

Je kunt via het dashboard menu of direct bij het schrijven van je bericht Categorieën aanmaken, wijzigen en verwijderen. Verwijder je een categorie dan worden de berichten uit die categorie toegewezen aan de ‘ongecategoriseerd’ of welke naam je daar aan gegeven hebt.

Post Tags

Image

Tags zijn labels die je aan een bericht kunt hangen. Hieronder zijn bijvoorbeeld alle berichten waarin het over veiligheid gaat getagd’ met Security. Door op deze tag te klikken, krijg je een overzicht met alle berichten waarin veiligheid genoemd wordt. Je kunt via het dashboard menu en bij het maken van een bericht, Tags aanmaken, wijzigen en verwijderen.

Post Tags

pages / pagina's

Image

Pagina’s bevatten meestal algemene informatie over je bedrijf, producten en/of diensten. Daarnaast zijn er ook pagina’s om berichten uit een bepaalde categorie te verzamelen, bijvoorbeeld een nieuws pagina of een webwinkel. Ook kennen de pagina’s een hiërarchie: zo kan je bijvoorbeeld een pagina toevoegen als sub-pagina van een andere pagina. Net als bij berichten kun je een pagina met een wachtwoord beveiligen.

Disclaimer

Hoewel ik heb geprobeerd een actuele en zo volledig mogelijke handleiding te schrijven kan het zijn dat informatie achterhaald is door de regelmatige updates van het Wordpress Team. Ik kan dan ook niet garanderen dat deze handleiding altijd up-to-date is en kan daar ook niet aansprakelijk voor gesteld worden.

Laatst bijgewerkt op 07.07.2021

* Het is niet toegestaan de inhoud en/of opmaak te kopiëren, wijzigen of onder je eigen naam aan te bieden.
* Wil je snel een woord opzoeken gebruik dan het Wordpress ABC

social