It’s 2023! Update the © date.

Brigit HOW TO, WORDPRESS

Wat is een copyright notice ?

Met het copyrightteken of auteursrechtteken symbool, ©, wordt aangegeven dat een werk auteursrechtelijk is beschermd. Op websites wordt de copyright notice op drie verschillende manieren gebruikt:

  • Met het huidige jaartal: “© 2022 – Brigit Varenkamp”
  • Met het jaartal van de oprichting van de website of het bedrijf, en het huidige jaartal: “© 2007-2022 – Brigit Varenkamp”
  • Of zonder een jaartal : “© Brigit Varenkamp”

Maar wat is nou de goede manier?

Je hebt sowieso het auteursrecht over je werk

Eigenlijk heeft een copyright notice op je website helemaal niet zoveel toegevoegde waarde. Je krijgt namelijk automatisch het auteursrecht over de werken die je maakt. Zolang het maar voldoende ‘creatief is’ en ‘niet te algemeen is’. En dat is al snel het geval.

En omdat het dus niet verplicht is om dit teken op je website te zetten, heeft het (in Nederland) juridisch gezien ook geen toegevoegde waarde.

Waarom toch een copyright notice op je website zetten?

Eigenlijk vooral om te zorgen dat er dat er geen enkele twijfel over kan zijn dat jij dit hebt gemaakt en het is niet de bedoeling dat iemand anders dit klakkeloos kopieert. In de VS heeft het trouwens nog wel enige waarde. Als iemand inbreuk op een werk waar een copyright notice onder stond, dan gaat de Amerikaanse rechter ervan uit dat de inbreuk expres is begaan, en is de schadevergoeding hoger.

Wil je meer weten over de copyright notice? Check dan dit artikel door Charlotte Meindersma van Charlotte’s Law.

Hoe moet het nou?

Dat mag dus je zelf weten, er zijn geen vaste regels. Maar als je ervoor kiest om een jaartal op te nemen, is het wel de bedoeling om er ook voor te zorgen dat deze up-to-date is. Helaas vergeten we dat nogal eens, niet zo gek natuurlijk alleen al met al de inventarisatie en de eindejaaarsborrels heb je al genoeg aan je hoofd.

Maar gelukkig er is een manier om de update automatisch te laten uitvoeren. Plak een van de onderstaande snippets op je pagina (of stuur ze door naar iemand die het voor je kan doen).

Javascript option; browser-side
<script type="text/javascript">
  document.write(new Date().getFullYear());
</script>

Hiermee maak je de aanpassing naar 2020 en voor de komende jaren wordt het automagisch bijgewerkt naar 2021, 2022 … 

Kopieer het onderstaande fragment en plak het op de gewenste plaats in je footer tekst.

PHP option; server-side

Hetzelfde maar dan in PHP. Zoek de ‘footer.php’ in je Editor (¡let op! gebruik altijd een childtheme als je aanpassingen maakt in je PHP!) en voeg onderstaande code toe (hier vind je een aantal video’s om je daarbij te helpen). Het onderstaande fragment geeft ook weer het huidige jaar weer:

<?php echo date("Y"); ?>