verhuizing-domein-Q&A

Een domeinnaam verhuizen.

BrigitHOW TO

Alles wat je moet weten over het verhuizen van een Domeinnaam

1. Wat is een domeinnaam?
Anatomie van een domeinnaam

Een domeinnaam is de naam van een website. Het deel van de URL wat je gebruikt om een website te bezoeken. Als de volledige URL ‘https://www.jouwnaam.com/contact/ ‘is, dan is ‘jouwnaam.com’ de domeinnaam. Domeinen en URL’s zijn dus wel aan elkaar gerelateerd, maar hebben niet dezelfde betekenis. Je kunt het vergelijken met een huis. Het domein is je adres, de URL is de route naar je huis en de specifieke kamer, in dit geval contact, die je wilt bezoeken.

Een domeinnaam hoeft niet alleen het adres van een website te zijn maar kan ook als e-mailadres gebruikt worden.

2. Hoe wordt een domeinnaam geregistreerd?

Bij het registreren van een domeinnaam zijn altijd drie partijen betrokken. De registrant, de registrar en de registry.

  • Een registrant is de persoon of het bedrijf die een domeinnaam registreert bij de registrar.  Wanneer je een domeinnaam registreert, wordt je dus automatisch een registrant.
  • Een registrar is een geaccrediteerde partij die een domein-extensie mag verkopen en registreren. Daarnaast beheren ze bestaande domeinnamen.
  • Een registry is de beheerder van een top-level-domein (of de domein-extensie zoals .nl of .com) en is verantwoordelijk voor alle (technische) aspecten rondom het beheer van een domein-extensie. Zoals de DNS, het domeinnaamregistratiesysteem. Een registry beheert vaak meerdere domein-extensies. Voor .nl is dat SIDN 
3. Wie is de eigenaar van mijn geregistreerde domeinnaam?

Als het goed is ben je zelf de eigenaar, of liever gezegd huurder. Wil je een nieuwe website laten bouwen of van hostingpartij wisselen, geen probleem je neemt je domeinnaam gewoon mee. Tenminste zolang je je factuur betaald anders verloopt je domeinnaam en moet je deze weer opnieuw registreren.

Bij sommige hostingpartijen ben je geen eigenaar van je eigen domeinnaam. Als dit het geval is staat jouw domeinnaam geregistreerd onder de naam van de hostingpartij. Dat kan vervelend zijn als bijvoorbeeld de hostingpartij failliet gaat en stopt met betalen voor je domeinnaam. Dan ben je je domeinnaam kwijt en moet je deze opnieuw aanvragen. En het wordt helemaal vervelend als het domein van je bedrijf ook nog eens gekoppeld is aan je e-mail.

Zorg er dus altijd voor dat jij de eigenaar van je domeinnaam bent!

Domeinnamen die zijn verlopen komen eerst in quarantaine voordat ze weer beschikbaar zijn voor een nieuwe koper. Voor .nl domeinen geldt een quarantaine periode van 40 dagen. Gedurende deze periode kan alleen de laatste eigenaar het domein terughalen uit quarantaine.

5. Kan ik mijn domein verhuizen naar een andere webhost?

Ben je zelf eigenaar dan is dat geen probleem. Je kunt je domein bij de huidige host opzeggen (let op de contract datum) en een token, een verhuiscode, opvragen. Zodra je die token hebt kun je met je domeinnaam dit token naar een andere registrar. Ben je geen eigenaar dan zul je met de partij die wel eigenaar is moeten onderhandelen.

6. Ik ben geen eigenaar, hoe kom ik erachter van wie een domein is?

Je kunt gewoon opzoeken wie de houder is van een domeinnaam.

  • Voor .nl domeinen kijk je bij sidn.nl
  • Voor overige domeinen kijk je bij whois.com
7. Een domeinnaam verhuizen: hoe werkt dat?
  1. Kies een nieuwe hostingpartij. Liefst eentje die, naast snelheid en geen downtime, ook een vriendelijke helpdesk heeft. Geloof me ooit heb je ze nodig!
  2. Vraag een verhuistoken (of EPP-code) op bij je huidige hostingpartij. Je hoort dit token binnen vijf dagen te ontvangen.
  3. Geef de code door aan de nieuwe hostingpartij met de opdracht om de domeinnaam te verhuizen.
  4. Zodra je domein verhuisd is ontvang je alle gegevens van de nieuwe hostingpartij en kun je je website opbouwen of overzetten
8. Verhuizen van .com- .net- .org- .de- .info- en .biz domeinnamen

Wil je een domeinnaam met een van deze extenties verhuizen dan kun je tegen de volgende belemmeringen aanlopen

  • Je kunt domeinnaam met deze extenties niet verhuizen binnen 60 dagen nadat het domein is geregistreerd of nadat de gekoppelde ‘contacten’ zijn gewijzigd. 
  • Het domein kan een vergrendelingstermijn (‘domeinlock’) hebben. Je moet dan eerst je vorige hostingpartij vragen of ze dit lock eraf halen voor je kunt verhuizen.

Een verhuizing van een domein met een van deze extenties domein duurt meestal wat langer. Na aanvraag van de verhuizing door de nieuwe registrar krijgt de administratieve contactpersoon een mail om de verhuizing te bevestigen. Ben je dat zelf niks aan de hand maar dat kan ook de vorige registrar zijn. Heb je geen gegevens meer van de vorige registrar check bij whois.com. wat het administratieve mailadres is en vraag of ze verhuizing actief goed willen keuren.

Nadat de administratieve contactpersoon goedkeuring heeft gegeven duurt het 5 dagen voor het domein wordt vrijgegeven onder voorwaarde dat het domein niet gelockt is.

9. Verhuisd mijn website mee?

Nee! Als je een domeinnaam verhuist, dan wordt alleen het adres overgezet. Je website en e-mail worden niet automatisch mee verhuisd. Je kunt wel aan je nieuwe hostingpartij vragen of zij ook een verhuisservice aanbieden. Zij zetten dan jouw oude website (en e-mailadressen) over op de nieuwe omgeving.