Komkommertijd | Brigit Varenkamp

Over komkommertijd en je doelen bereiken

Brigit STORIES

Ooit had ik bedacht dat, zodra ik niet meer aan schoolvakanties gebonden zou zijn, ik de zomers in Nederland zou doorbrengen. Genieten van een lege stad, de klanten massaal op vakantie en dus tijd genoeg om ongestoord achterstallig onderhoud weg te werken, mijn kennis op vijzelen en de creativiteit een flinke boost te geven met culturele activiteiten.  Ik vertelde iedereen die vroeg naar mijn vakantieplannen over mijn zomerse doelstellingen en kon niet wachten tot het zover zou zijn.

Nu heeft het laatste kind inmiddels de middelbare school verlaten en blijkt dat er van al die goede voornemens nog helemaal niets terecht gekomen is. Deze zomer nog geen museum bezocht, geen boek gelezen en het achterstallig onderhoud is alleen maar verder opgelopen. Was die zomer in eigen land eigenlijk wel zo’n goed idee vroeg ik me af. Bestaat er misschien zoiets als een komkommertijd voor ondernemers en is er, om te kunnen presteren, altijd een stok achter de deur nodig.

Al googelend naar lotgenoten kwam ik voornamelijk tips voor schrijvers tegen. Blijkbaar is schrijven één lange zomervakantie waarin je iedere dag jezelf moet motiveren (en een writersblock hét moment om manieren te bedenken om jezelf aan het werk te houden). Zo’n 82.000 hits waarbij een tip iedere keer eruit sprong: vertel anderen over je doelen want dan ben je meer geneigd je eraan te houden. Laat dat nou net het enige zijn wat ik, onbewust van het feit dat dit een schrijf tip was, wel gedaan had. Iedereen wist van mijn zomer planning en tot nu toe was ik daar niet veel mee opgeschoten.

Dus toen ik een Tedtalk van Derek Sivers tegenkwam waarin hij uitlegt dat je geest het praten over je doel verwart met het daadwerkelijk uitvoeren daarvan besloot ik dit uit te proberen. Mijn doel in 45 minuten een artikel schrijven zonder daar met iemand over te praten.

Mission accomplished, een artikel, waar iedereen die moeite heeft met een gebrek aan deadlines, ja er moet echt weer eens wat op die nieuwspagina, misschien wat aan heeft. Nu de rest nog.

Gerelateerd: writersblock