Let’s Talk Type

Brigit TYPE

Lang lang geleden, toen web designers nog web masters waren, waren er de web-safe fonts. Zo’n 15 lettertypes die je kon gebruiken voor je website. Daar viel niet veel eer aan te behalen. Tegenwoordig is er gelukkig keuze genoeg maar daarmee is het niet eenvoudiger geworden.

*Let’s talks type, let type talks was originally designed by Herb Lubalin in 1959, featuring lettering by John Pistilli.

Het verschil tussen een lettertype en een font

Een lettertype is het ontwerp van een letter. Een font de combinatie is van het lettertype, de grootte en de stijl ervan. Poppins is een lettertype maar Poppins bold (de stijl) en 21 px (de grootte) is een font. Kies voor je teksten liever een lettertype met meer stijlen heeft.

Poppins bold ~ 21 px

Waar kun je webfonts vinden

Google Webfonts

Een van de bekendste en makkelijkste manieren om een webfont aan je website toe te voegen is via Google Webfonts. Google biedt inmiddels meer dan 600 soorten webfonts aan die je allemaal gratis kan gebruiken. Heb je een WordPress website? Dan is de kans groot dat Google Webfonts al zijn geïntegreerd met je thema en je heel eenvoudig een webfont kan kiezen vanuit je thema instellingen.

Typekit

Naast de gratis webfonts zijn er natuurlijk ook betaalde webfonts. Typekit is een van de websites waar deze aangeboden worden. Heel veel prachtige fonts en er is ook een “Free Plan” dus zeker de moeite waard om eens rond te kijken als je iets speciaals zoekt.

*Een Typekit Portfolio-lidmaatschap is inbegrepen bij je Creative Cloud-Lidmaatschap.

Handige tips voor het kiezen van een lettertype.

Leesbaarheid

Heb je een mooi font gezien wat je graag wilt gebruiken is het verstandig om rekening houden met de leesbaarheid van je tekst. Verschillende lettertypes worden anders verwerkt door onze hersenen. Met een goed leesbaar lettertype is een tekst makkelijker en sneller te verwerken in tegenstelling tot bijvoorbeeld zogenaamde handgeschreven teksten.

*Tip: Sleep de bookmarklet WEBfonter in je toolbar. Met deze tool kun je de fonts op een website achterhalen.

If it’s hard to read, it’s hard to do

Lezers van de blauwe tekst dachten dat de instructies binnen 15 minuten konden worden uitgevoerd. Lezers van de rode tekst dachten hier maar 8 minuten voor nodig te hebben en ook dat oefeningen gemakkelijker vol te houden waren op langere termijn.

Lettertypes combineren

Als je het met één lettertype af kan is dat waarschijnlijk de beste optie. Het is knap lastig om echt goede combinaties te maken. Voor inspiratie kun je bij Typewolf werkelijk bijna ieder lettertype en de beste combinaties vinden.