Making sense of AI

Brigit LINK ♥, TECHNOLOGY

Artificial intelligence [AI] is zo langzamerhand aardig ingeburgerd in ons dagelijks leven. We zijn gehecht geraakt aan spamfilters, gewend aan gepersonaliseerde aanbevelingen en overleggen met chatbots over collegegeld of huursubsidie. Maar ondanks dat het gebruik van AI steeds gewoner wordt blijkt het voor veel mensen nog erg onduidelijk is wat AI doet, hoe het werkt en hoe je het gebruikt.

Wat is kunstmatige intelligentie ?

Bij kunstmatige intelligentie (AI) worden computers gebruikt om dingen te doen waarvoor we eerder onze menselijke intelligentie gebruikten. Alleen maakt een computer gebruik van algoritmes om gegevens te classificeren en analyseren en zo een doelstelling te bereiken. Een algoritme is dus eigenlijk het aantal stappen dat je zet om een bepaald doel te bereiken. 

Je kan het een beetje vergelijken met het in elkaar zetten van een Ikea Kast. Je volgt de stappen in de handleiding om het doel, de kast, te bereiken. AI gebruikt net zo’n stappenplan alleen zijn het hier de gegevens die jij deelt. Stel je bent op zoek naar een kast. Op basis van je instagram likes bij design meubels (stap 1), je boodschappen bij de supermarkt (stap 2) en je lidmaatschap bij de boekenclub op Facebook (stap 3) krijg je kasten te zien waar al deze gegevens in verwerkt zijn.

Hoe werkt het.

Net als mensen leren computers van gegevens. Twintig ijsjes eten veroorzaakt buikpijn (gegeven) dus niet meer doen (doel). AI-algoritmen worden getraind door middel van Machine Learning.  Met behulp van grote aantallen gegevens leren ze patronen herkennen waarmee uiteindelijk voorspellingen kunnen worden gedaan en acties kunnen worden aanbevolen, net zoals wij dat zouden doen, maar dan sneller en op basis van meer gegevens (data) dan ons menselijk brein zou kunnen verwerken. Een algoritme voor gezond eten op basis van leeftijd, gewicht, conditie en levensstijl, (gegevens) kan bepalen hoe het met je gezondheid is gesteld en wat je moet doen om gezonder te leven (doel). Een intakegesprek met een diëtiste zal ongeveer hetzelfde resultaat opleveren maar kost veel meer tijd.

Machine learning maakt gebruik van neurale netwerken. Zo’n netwerk bestaat uit informatie modules die als een team samenwerken en onderling informatie doorgeven op dezelfde manier als neuronen doen in de hersenen. Samen kunnen deze netwerken grotere en complexere uitdagingen aan, omgaan met veel variabelen en patronen vinden die te complex zijn voor het menselijk brein.

Toch kan zelfs de beste AI in sommige opzichten (nog) niet tippen aan ons brein. Hoewel ontworpen om het menselijk brein na te bootsen gaat het toepassen van de rekenkracht altijd over een beperkte reeks gegevens en methoden. Anders gezegd, we kunnen onze hersenen op bijna alles toepassen, terwijl AI zich specialiseert in bepaalde dingen. Een diëtiste geeft niet alleen advies over gezonder eten maar kan ook bedenken dat de reden voor je overmatige ijsconsumptie misschien te maken heeft met een (echt waar) ijzertekort.

Handleiding

De A-Z of AI beginners handleiding is een alfabetische serie kaarten die je helpt te wat AI is, hoe het werkt en hoe het de wereld om ons heen verandert.

introductievideo AI handleiding