Making sense of AI

BrigitUncategorized

We kunnen niet meer zonder spamfilters, we zijn gewend aan gepersonaliseerde aanbevelingen en overleggen met chatbots over collegegeld of huursubsidie. Maar ondanks dat het gebruik van AI steeds gewoner is, is het niet voor iedereen duidelijk wat AI doet, hoe het werkt én hoe jij het kan gebruiken.

Wat is kunstmatige intelligentie ?

Bij kunstmatige intelligentie (AI) worden computers gebruikt om dingen te doen waarvoor we eerder onze menselijke intelligentie gebruikten. Alleen maakt een computer gebruik van algoritmes om gegevens te classificeren en analyseren en zo een doelstelling te bereiken. Een algoritme is dus eigenlijk het aantal stappen dat je zet om een bepaald doel te bereiken. 

Je kan het vergelijken met het in elkaar zetten van een Ikea Kast. Je volgt de stappen in de handleiding om het doel, de kast, te bereiken. AI gebruikt net zo’n stappenplan alleen zijn de stappen de data die jij deelt.

Stel je bent op zoek naar een kast. Op basis van je instagram likes bij design meubels (stap 1), je gezonde boodschappen bij de supermarkt (stap 2) en je lidmaatschap bij de boekenclub op Facebook (stap 3) krijg je kasten te zien waar al deze gegevens in verwerkt zijn.

Hoe werkt het.

Net als mensen leren computers van gegevens. Twintig ijsjes eten veroorzaakt buikpijn (gegeven) dus niet meer doen (doel).

AI-algoritmen worden getraind door middel van Machine Learning.  Met behulp van grote aantallen gegevens leren ze patronen herkennen waarmee uiteindelijk voorspellingen kunnen worden gedaan en acties kunnen worden aanbevolen, net zoals wij dat zouden doen, maar dan sneller en op basis van meer gegevens (data) dan ons menselijk brein zou kunnen verwerken. Een algoritme voor gezond eten op basis van leeftijd, gewicht, conditie en levensstijl, (gegevens) kan bepalen hoe het met je gezondheid is gesteld en wat je moet doen om gezonder te leven (doel). Een intakegesprek met een diëtiste zal ongeveer hetzelfde resultaat opleveren maar kost veel meer tijd.

Machine learning maakt gebruik van neurale netwerken. Zo’n netwerk bestaat uit informatie modules die als een team samenwerken en onderling informatie doorgeven op dezelfde manier als neuronen doen in de hersenen. Samen kunnen deze netwerken grotere en complexere uitdagingen aan, omgaan met veel variabelen en patronen vinden die te complex zijn voor het menselijk brein.

Toch kan zelfs de beste AI in sommige opzichten (nog) niet tippen aan ons brein. Hoewel ontworpen om het menselijk brein na te bootsen gaat het toepassen van de rekenkracht altijd over een beperkte reeks gegevens en methoden. Anders gezegd, we kunnen onze hersenen op bijna alles toepassen, terwijl AI zich specialiseert in bepaalde dingen. Een diëtiste geeft niet alleen advies over gezonder eten maar kan ook bedenken dat de reden voor je overmatige ijsconsumptie misschien te maken heeft met een (echt waar) ijzertekort.

Hoe kan jij AI gebruiken

Chatbots

Je virtuele klantenservice die 24/7 beschikbaar is voor vragen van je klanten. Ideaal! Daarnaast geeft het jou inzicht in welke vragen er worden gesteld. Zo zie je precies wat er niet duidelijk is voor klanten en waar je meer aandacht aan kunt besteden. Chatbots kunnen tegenwoordig zelfs al vervolgstappen uitvoeren n.a.v. de vragen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de verkoop stimuleren en bouwen aan klantrelaties.

HubSpot voor WordPress

Vertalen

Je hebt nogal wat chinese klanten maar je spreekt werkelijk geen woord chinees dan is Google Language Translator, de AI- en machine learning-vertaalengine van Google, de gemakkelijkste manier om dit te doen.

Google Language Translator voor WordPress

Spraak

Speaker voeg een audiospeler met inhoud toe aan de pagina waarmee je de inhoud van je webpagina’s in spraak kan omzetten. Met meer dan 235 stemmen en in meer dan 40 talen.

Speaker voor WordPress

Meer weten

De A-Z of AI beginners handleiding is een alfabetische serie kaarten die je helpt te wat AI is, hoe het werkt en hoe het de wereld om ons heen verandert.

introductievideo AI handleiding