“My Little Piece of Privacy”

BrigitSTORY

Om te voorkomen dat voorbijgangers zijn werkplaats in zouden gluren, hing Niklas Roy een * gemotoriseerd * gordijntje voor zijn raam. Beweging van buitenaf activeert een motor om de vitrage voor de persoon te plaatsen die naar binnen probeert te kijken.

The whole setup works really well. But in the end, it doesn’t protect my privacy at all. It seems that the existence of my little curtain is leading itself ad absurdum, simply by doing its job very well. My moving curtain attracts the looks of people which usually would never care about my window. It is even the star of the street, now! My curtain is just engaged. And because of that, it fails.

Niklas Roy

De doelstelling is niet gehaald maar het project is een succes. Een raam waar je tijdens het voorbijlopen hooguit snel een blik naar binnen werpt is door de interactie tussen de voorbijgangers en het mee bewegende gordijntje een attractie geworden. Niet alleen in de straat maar ook ver daarbuiten wordt het project opgepikt.

Dat roept vragen op. Was dit een kunstwerk over guerilla marketing of marketing guerilla kunst? Het gordijntje is uiteindelijk verkocht aan het Museu del Disseny in Barcelona dus wat het ook was het werkte wel.

Guerilla marketing: hoe zat het ook alweer?

Guerrilla marketing is op onconventionele manier aandacht creëren. Het vraagt een out-of-the-box manier van denken. Een verrassings element, een onverwachte wending waarmee je een sociale buzz kunt creëren. Het is ook een kans om jezelf, zelfs als je een klein (of geen) budget hebt, te profileren. Het enige wat je echt nodig hebt is het vermogen om creatief en out-of-the-box te denken 😉.

Nee geen tips hier, verrassingseffecten en onverwachte wendingen zijn niet deelbaar, maar wel de geruststelling dat creatief denken geen gave is maar een vaardigheid. Iets wat iedereen kan leren.

* Eenvoudige technieken om innovatief denken op gang te brengen vindt je o.m in de TED playlist Simple ways to spark your creativity .

** Op de website van *Niklas Roy kun je de DIY instructies vinden voor het gemotoriseerde gordijn vinden.