Do not update ... | Brigit Varenkamp

Updaten naar WordPress 5.0

BrigitWORDPRESS

* En een Gutenberg Handleiding om je op weg te helpen.

Het gebeurt niet vaak, of eigenlijk nooit, dat ik het advies geef om om een WordPress update even uit te stellen. Maar met de update naar WordPress 5.0 is het misschien geen slecht idee om even te wachten. In ieder geval tot na de feestdagen.

Wat is er aan de hand?

Bij WordPress zijn ze er al een tijdje mee bezig, Gutenberg de nieuwe editor die de oude Tiny Mc gaat vervangen. De release datum werd vanwege o.a stabiliteits problemen al een aantal keer verschoven maar nu heeft Matt Mullenweg, de oprichter van WordPress, op 6 december 2018 toch nog vrij onverwacht WordPress 5.0 vrijgegeven.
Iedere release heeft altijd wel wat problemen maar de veranderingen die met WordPress 5.0 gepaard gaan hebben een grote impact. WordPress is immers de basis waarop alle themes en plugins zijn ontwikkeld. De afgelopen maanden zijn theme en plugin developers dan ook druk bezig geweest met het testen, aanpassen en updaten zodat ze op tijd klaar zouden zijn voor WordPress 5.0. De reacties op deze onverwachte nieuwe release datum liepen dan ook niet bepaald over van enthousiasme.

Wat gaat er mis

Afgezien van de bugs die nog in de laatste versie zitten is ook de kans dat de compatibiliteit tussen plugins en thema’s onderlinge conflicten kan opleveren in de werking of vormgeving niet onwaarschijnlijk. Als je het WordPress Support Forum bekijkt krijg je een idee van de problemen (en oplossingen) die gepaard gaan met deze update.

Wanneer dan wel

Het WordPress team zit zeker niet stil en zijn druk bezig met het oplossen van de dingen die nog niet goed werken, inmiddels (13/12/2018) is er al weer een update naar 5.0.1. geweest en er zullen er nog wel een aantal volgen. De verwachting is dat alles januari stabieler zijn dan het nu is.

Toch liever nu meteen

Je houdt niet zo van al die feestdagen en wilt je vrije tijd gebruiken om in januari met een verse website te starten. Dat kan natuurlijk maar maak dan alsjeblieft eerst een back-up en als je een staging versie hebt gebruik die dan. (als je geen staging versie hebt en je site is cruciaal voor je bedrijf is het sowieso een goed idee om dit op te zetten).

Wat als je WordPress versie automatisch wordt ge-update

Maak je geen zorgen, 5.0 is geen automatische update, je kunt de melding negeren en later updaten.

Kan ik het alvast uitproberen

Geen probleem: Say Hello To Gutenberg.