Image
Image

onderhoud

altijd up-to-date

Image

onderhoud

altijd up-to-date


back-up, update & check

de basis van het onderhouden van je WordPress website

de basis

back-up, updaten en checken

back-up

Er kan altijd wat misgaan met je site. Zorg daarom dat je een back-up hebt van de laatste versie. Voer je grote veranderingen uit op je site of ga je je site updaten naar een nieuwe WordPress versie? Maak dan altijd eerst een back-up, zodat je niet het risico loopt al dat je ineens werk kwijt bent.

Je kunt hiervoor een back-up plugin te gebruiken zoals bijvoorbeeld Updraft. Deze plugin geeft je de mogelijkheid om in te stellen hoe vaak er een back-up gemaakt moet worden van je website. Er is zowel een gratis versie als de betaalde versie en je kunt je back-up opslaan in o.m Google Drive, Dropbox of Microsoft OneDrive.

blijf up-to-date!

Zorg dat je de laatste WordPress versie gebruikt en houd ook je Plugins up-to-date. Doe je dit niet of niet regelmatig dan loop je een groter risico dat je site crasht of gehacked wordt. WordPress voert automatisch kleine (minor) of beveiligingsupdate updates door zodra deze beschikbaar zijn. De grote updates (major) van WordPress zullen niet automatisch geüpdatet worden, je krijgt daar een melding over met het advies eerst een back-up van je site te maken.

Voor veel plugins kun je de auto-updates activeren. Daarmee zorg je weliswaar dat een update direct wordt uitgevoerd zonder dat je er naar om hoeft te kijken maar het kan gebeuren dat een plugin niet meer wordt bijgehouden. Blijf dus regelmatig checken of alle plugins nog in orde zijn .

check je site

Ook als je een statische website hebt, zonder een actieve blog of nieuwspagina, is het nog steeds een goed idee om regelmatig de inhoud door te kijken. Achterhaalde informatie is echt een no-go.

Loop dus regelmatig je content na. Klopt alles nog? Is je telefoonnummer veranderd of zijn er mensen in je team bijgekomen. Staan er nog evenementen of aanbiedingen op die allang voorbij zijn? Vergeet ook je links niet na te kijken. Met de Broken Link Checker is dat een fluitje van een cent.

veiligheid

tips voor de beveiliging van je website

veiligheid

tips voor de beveiliging van je website

gebruik een veilig wachtwoord

Gebruik NOOIT admin als gebruikersnaam en maak regelmatig een nieuw veilig wachtwoord aan.

Als er meerdere mensen aan je website werken, zorg dan dat deze ook een goed wachtwoord gebruiken.  Je kunt dit eenvoudig instellen onder ‘users’ of ‘gebruikers’ in het hoofdmenu. Verwijder ook alle niet actuele gebruikers/klanten van je WordPress site.  Zo voorkom je dat hun account gebruikt kan worden door hackers.

wat is een veiligwachtwoord

gebruik een security plugin

Slechte hosting, verouderde plugins en zwakke wachtwoorden,  hackers zijn er gek op websites waarbij de boel niet goed onderhouden is. Een ingang is makkelijk te vinden en vaak heb je pas door dat ze binnen zijn als het al te laat is.  Maak je gebruik van veilige webhosting en onderhoud je je WordPress site goed dan is de kans al een stuk kleiner maar het is niet onmogelijk.

Een security plugin scant je site op kwetsbaarheden en verdachte activiteiten en waarschuwt je als er iets gevonden is. Doen dus!

verwijder oude plugins

Verouderde plugins en/of themes kunnen je website niet alleen vertragen, conflicten veroorzaken met andere plugins én de deur openzetten voor ongewenste gasten.

Verwijder alle plugins die je niet (meer) nodig hebt en kijk de plugins die je gebruikt ook regelmatig na. WordPress geeft namelijk geen waarschuwing als een plugin niet meer onderhouden wordt door de ontwikkelaar. Zorg er ook voor dat je altijd een theme hebt als backup, bij voorkeur het standaard WordPress theme.

checklist

checklist

very smart people are often tricked by hackers, I don't exclude myself from that
harper reed | Senior Director pay pal
  • Maak regelmatig een backup.
  • Check en update WordPress files, plugins en thema's.
  • Verwijder oude plugins en thema's.
  • Pas regelmatig je WordPress wachtwoorden aan.
  • Check je site op 'dode' links.
  • Test je formulieren
  • Optimaliseer je SEO.
  • Verwijder gebruikers die niet meer actief zijn
  • Check en verwijder spam comments
  • Optimaliseer je afbeeldingen
social