Wat is een landings pagina

BrigitMARKETING

Een landings pagina is een op zichzelf staande webpagina, speciaal gemaakt voor een marketing- of advertentiecampagne. Het is waar je bezoekers ‘landen’ nadat ze geklikt hebben op een link in een e-mail of op een advertentie in bijvoorbeeld een zoekmachine of sociale media.

In tegenstelling tot je webpagina’s, die meestal meerdere doelen hebben, worden landings pagina’s ontworpen met maar één doel, een call-to-action (CTA). Met een landings pagina kun je de conversieratio van een marketingcampagne verhogen en de kosten voor het binnenhalen van een lead of verkoop verlagen. Hoe dat werkt kun je in afbeelding hieronder zien.

Zoals je ziet verschijnt de landings pagina zodra potentiële klanten op een link in een advertentie, e-mail of social media klikken. Omdat niet iedere bezoeker klant zal worden is het dus zaak om zoveel mogelijk bezoekers te bereiken alleen dan kan het aantal bezoekers wat ook daadwerkelijk een aankoop, aanmelding of registratie doet (conversie) groeien.

Maar dan kan iedere pagina toch een landings pagina zijn?

Technisch gezien wel maar een ‘landingspagina’ wordt over het algemeen gebruikt om een ​​campagne specifieke pagina te beschrijven met slechts één call-to-action en zonder website navigatie.

Het belangrijkste verschil.

De homepage heeft tientallen potentiële afleidingen. Het merk is prachtig gefotografeerd, je kunt al meerdere producten bekijken of aanvullende informatie over het bedrijf lezen. Vanaf hier kan je bezoeker ook overal naartoe navigeren. Nieuws berichten, about us pagina, care instructions, service voorwaarden enz.

De landingspage daarentegen is super gefocust. Alles is er hier op gericht om van bezoekers klanten te maken. De focus ligt uitsluitend op de call-to-action, “ORDER NOW” en er is maar één eindbestemming; de sale.

Soorten landings pagina’s

Clickthrough pagina’s gaan direct voor verkoop. Vaak hebben ze een simpele knop als call-to-action die de bezoeker direct naar het artikel en afreken proces doorstuurt.

Lead Generation pagina’s gebruiken een formulier als oproep tot actie. Dit formulier verzamelt bijna altijd lead gegevens, zoals de namen en e-mailadressen. Bedrijven gebruiken dit om een ​​lijst met potentiële klanten samen te stellen. Ze bieden soms iets gratis aan, zoals een e-boek of webinar, in ruil voor contactgegevens. Webwinkels gebruiken deze pagina’s voor speciale aanbiedingen of het aanbieden van gratis verzending.

Bezoekers naar je landings pagina’s leiden

Een landings pagina heeft natuurlijk alleen zin als je bezoekers ook daadwerkelijk op die knop klikken of dat formulier invullen. Een overzicht van de 3 meest voorkomende manieren hoe bezoekers op je landings pagina terecht kunnen komen.

E-mailcampagnes

Met stip op een! E-mail is het meest effectieve marketingkanaal vanwege het enorme bereik (iedereen heeft email) en de lage kosten. Een combinatie van e-mails en landings pagina’s kan zowel worden gebruikt om bestaande relaties met klanten te onderhouden als om nieuwe klanten te bereiken.

Betaald zoekverkeer

De meeste zoekmachines bevatten betaalde advertenties. Wanneer je iets opzoekt (bijvoorbeeld ‘kinderboeken’), worden deze advertenties duidelijk gemarkeerd weergegeven in de zoekresultaten.

In tegenstelling tot de andere resultaten op de pagina, worden deze pay-per-click-advertenties voorbereid en betaald door marketeers. Bezoekers krijgen advertenties te zien op basis van hun zoekterm, demografische gegevens of de interesses die worden onthuld door hun browser geschiedenis.

Betaald sociaal verkeer

Je kunt ook advertenties plaatsen op sociale-mediasites zoals Instagram, Twitter, LinkedIn of Facebook. In plaats van mensen benaderen die zoeken naar ‘kinderboeken’, zou je bijvoorbeeld in Facebook kunnen adverteren voor mensen die ‘kinderboeken’ hebben toegevoegd aan hun lijst met interesses in hun Facebook-profiel.

Wil je meer lezen over landingspagina’s, funnels en conversies 😉 In de Frankwatching Topics vind je o.m. praktische artikelen, case studies en onderzoeken.