WordPress 5.5

Brigit WORDPRESS

Op  11 Augustus is WordPress 5.5, de tweede grote release van 2020, uitgebracht. Boordevol verbeteringen en (langverwachte) functies.

Auto Update WordPress Theme & Plugins 👏🏼

Automatische updates voor WordPress-plug-ins en -thema’s. Inschakelen en geen omkijken meer naar. Tenminste dat zou je denken maar helaas worden niet alle themes en plugins onderhouden en moet je dus nog steeds in de gaten houden of een plugin wel bijgewerkt wordt door de ontwikkelaar. Desalniettemin nog steeds een enorme verbetering.

Block Editor verbeteringen 👏🏼

Er zijn flink wat verbeteringen in de Gutenberg editor. Een van de meest veelbelovende is de block directory. Hiermee kan je eenvoudig een blok downloaden en toevoegen aan je website, Het blok wordt vervolgens toegevoegd aan je bibliotheek. Het Hoover effect hieronder is een van die blokken.

Om het werken met de blok editor makkelijker voor slechtzienden zij er ook een aantal visuele aanpassingen doorgevoerd. Er zijn duidelijkere kaders, het contrast is verhoogd en de + voor blok toevoegen heeft een een donkere achtergrond gekregen.

Lazy Loading Voor Afbeeldingen 💤

Dit betekent dat alleen de afbeeldingen die zichtbaar zijn voor de gebruiker op het scherm worden geladen, ondersteund door alle moderne webbrowsers (behalve Safari). Een aanzienlijke verbetering van snelheid en een flinke besparing op bandbreedte én elektriciteit.

Block Patterns 👏🏼

Kant-en-klare blokken met veelgebruikte instellingen, zodat je eenvoudig en snel een paginalay-out kunt maken. Denk aan twee knoppen naast elkaar, een kolomindeling op je pagina of een quote. Het aantal block patterns is nu nog beperkt maar de verwachting is dat dit aantal de komende jaren gaat groeien zodra WordPress-thema’s en plug-ins hun eigen blokpatronen gaan registreren.

Afbeeldingen bewerken 👏🏼

Je kunt nu je afbeeldingen direct in de block editor bewerken. Bijsnijden, roteren, hoogte en breedte aanpassen gaat zo allemaal een stuk sneller.

XML Sitemaps 👏🏼

WordPress 5.5 publiceert automatisch XML-sitemaps voor je website. Een XML-sitemap is een bestand waarin al je website content in XML-indeling wordt weergegeven. Dit helpt zoekmachines zoals Google om content gemakkelijk te ontdekken en te indexeren. Als je al een SEO-plugin zoals YOAST hebt dan worden de standaard WordPress XML-sitemaps automatisch uitgeschakeld.