WordPress

handleiding

WordPress

handleiding

introductie

Het toevoegen en wijzigen van content (teksten, afbeeldingen of geluid) op een WordPress website is niet zo moeilijk. Maar het kan zomaar gebeuren dat je even niet meer weet hoe dat nou ook alweer zat met die galerij of hoe je een categorie aan het menu toevoegt. Vandaar deze gids!

Login & dashboard items

Om bij het login scherm te komen gebruik je de volgende URL:
https://jouw‐site‐naam.nl/wp‐admin.php
jouw-site-naam vervang je natuurlijk met je eigen domeinnaam.

INLOGGEN

Login Scherm

Vul je je gebruikersnaam en je wachtwoord in. Is je gebruikers naam nog steeds ADMIN verander dat dan meteen en zorg dat je een sterk wachtwoord gebruikt. Zodra je bent ingelogd, verschijnt het "Dashboard". De basis van je website. Hier vindt je alles wat nodig is om je website te beheren.

toolbar / werkbalk

Image

Helemaal bovenaan, in de horizontale balk, vind je de toolbar met snelkoppelingen naar een aantal veelgebruikte functies. Aan de linkerkant als eerste het “home” symbooltje met de naam van de site. Je kunt hiermee switchen tussen de achter- en de voorkant van je site.

SNELKOPPELINGEN

 1. Toont het aantal updates. Je kunt deze ook direct uitvoeren.
 2. Recente reacties die nog niet zijn goedgekeurd.
 3. Nieuw bericht, pagina, afbeelding, link of gebruiker toevoegen.
 4. Rechtsboven zie je de gebruikersnaam van degene die op dat moment is ingelogd. Hieronder kun je je profiel bewerken of uitloggen.
 5. Rechtsonder je gebruikersnaam zie je twee tabs. Help en Scherm (screen) Opties.
  a) Help geeft informatie over de onderdelen op de pagina waar je je bevindt. Dat is dus voor iedere pagina anders.
  b) Screen Options / Scherminstellingen waarmee je opties aan of uit kunt zetten. Wat je te zien krijgt is afhankelijk van de pagina die je open hebt staan.
 6. WordPress versie

Je kunt de Toolbar ook verbergen. Eerlijk gezegd heb ik geen idee waarom je dat zou willen maar mocht het ding je echt een doorn in het oog zijn kun je via het Dashboardmenu > Users > Your Profile de toolbar uitzetten.

* Een aantal plugins, zoals Yoast SEO, voegen ook snelkoppelingen toe aan de toolbar. Informatie hierover kun je vinden in de documentatie van de betreffende plugin.

dashboard menu

Image

In de linker kolom zie je verschillende tabbladen waarmee je instellingen kunt aanpassen of wijzigen. Zoals: nieuwe pagina toevoegen, reacties toestaan etc. Selecteer je een van deze tabs krijg je de beschikbare opties te zien. Om het menu te verbergen klik je het pijltje rechts onderaan het menu.

De belangrijkste menu opties

 • Dashboard:
  Onder de tab home zie je, afhankelijk van de ingestelde screen options (rechtsboven), welke WordPress en Theme versie je gebruikt, een overzicht van het aantal Posts, Pages, en comments en informatie van een aantal plugins die je gebruikt zoals bijvoorbeeld Google Analytics. Het tabje daaronder geeft het aantal beschikbare updates aan.
 • Posts / Berichten:
  Bekijk en/of onderhoud hier je berichten, maak een nieuw bericht aan en beheer je categorieen en/of tags.
 • Media:
  Hier vindt je alle media bestanden, zoals foto’s, films, documenten en muziek. Je kunt hier ook bestanden toevoegen.
 • Pages / Pagina’s:
  Pagina’s bekijken, onderhouden of nieuwe aanmaken.
 • Comments / Reacties:
  De reacties van bezoekers beheren
 • Appearance / Weergave:
  Veranderen van het Theme, aanpassingen en/of toevoegen van  widgets, menu’s en sidebars. De opties bij customize zijn afhankelijk van het theme wat je gebruikt. Met de edit optie kun je de aanpassingen in het theme maken. Mijn advies is om daar vooral vanaf te blijven als je niet precies weet wat je doet en maak altijd voor je iets gaat doen een backup.
 • Plug-ins:
  Toevoegen, verwijderen, activeren en deactiveren. Met plugins kun je de standaard functionaliteiten van WordPress uitbreiden.
 • Users / Gebruikers:
  De gebruikers van je site met functie omschrijving. Je hebt de keus tussen Beheerder, Redacteur, Auteur, Schrijver en Abonnee. Als je een webshop hebt kun je ook nog kiezen voor Klant en Winkelmanager.
 • Tools / Gereedschap:
  Hulpmiddelen voor bijvoorbeeld gegevens importeren of exporteren
 • Settings / Instellingen:
  Pagina URL aanpassen, je homepage, privacy en nieuwspagina instellen of instellingen aanpassen, aangeven of je reacties toestaat of juist niet. Meestal hoef je deze instellingen niet meer aan te passen als dat eenmaal gebeurd is.

* Afhankelijk van de plug-ins die je gebruikt kunnen de opties hiervan ook in je dashboard verschijnen.

navigatie menu

In de menu-interface kun je diverse menus, met of zonder submenu, aanmaken met pagina's posts, portfolio's enz.
Image
 1. Selecteer menu of maak een nieuw menu aan
 2. Selecteer menu items en voeg toe.
 3. Bewerk a) naam/label, b)positie menu item  c) verwijder item.
 4. Door de menu items te verschuiven kan een submenu worden gemaakt.
 5. Menu locatie kiezen
 6. SAVE MENU!

Disclaimer

Hoewel ik heb geprobeerd een actuele en zo volledig mogelijke handleiding te schrijven kan het zijn dat informatie achterhaald is door de regelmatige updates van het Wordpress Team. Ik kan dan ook niet garanderen dat deze handleiding altijd up-to-date is en kan daar ook niet aansprakelijk voor gesteld worden.

Laatst bijgewerkt op 07.07.2021

* Het is niet toegestaan de inhoud en/of opmaak te kopiëren, wijzigen of onder je eigen naam aan te bieden.
* Wil je snel een woord opzoeken gebruik dan het Wordpress ABC

social