Update je WordPress Site | Brigit Varenkamp

WordPress updaten, is dat nou echt iedere keer nodig?

Brigit SAFETY

What mostly happens if you get the updates available notification

Meer dan 70% van de WordPress websites gebruikt een verouderde WordPress versie, plugin  en/of  theme.

Meer dan de helft van geslaagde hackpogingen vinden plaats door middel van een verouderde WordPress versie, plugin en/of theme.

Updaten is dus heel belangrijk voor de veiligheid van je WordPress website. Kleinere WordPress updates, zoals van 4.7.5  naar 4.7.6 worden sinds WordPress 3.7 automatisch gedaan. Grote updates WordPress, zoals van 4,7 naar 4.8, moet je vaak zelf nog handmatig updaten. (het is wel mogelijk om via je provider ook de grote updates te automatiseren).

Ook voor plugins en themes zijn er regelmatig updates en ook deze moet je bijhouden. Omdat wordpress, je theme en je plugins samenwerken kan een verouderde plugin kan, behalve een open deur voor hackers zijn, ook nog eens je site breken.

Aan het werk dus! Om je op weg te helpen een korte handleiding hoe je WordPress veilig kunt updaten zonder bang te hoeven zijn dat je er iets onherstelbaar misgaat

1. maak een back-up van je site

Een 100% garantie dat je update vlekkeloos verloopt bestaat niet en daarom is een back-up van je WordPress website maken het eerste wat je moet doen. Als er iets mis gaat, kun je alles weer terugzetten en kijken of je kunt achterhalen wat er mis ging. WordPress back-ups zijn super eenvoudig uit te voeren met de juiste plugin. Bijvoorbeeld Updraftplus.

2. Deactiveer je Cache Plugin en clear je Cache

Gebruik  je een caching plugin zoals WP Super Cache, W3 Total Cache of WP Rocket, deactiveer deze dan. Anders worden pagina’s van vóór of tijdens de update weer gegeven.

3. Childtheme.

Heb je zelf een theme geïnstalleerd? Houd er dan rekening mee dat bij een update alle aanpassingen die je in je theme hebt gemaakt verloren gaan tenzij je de wijzigingen in een childtheme opslaat.

4. Updaten

In je WordPress dashboard > updates kun je zien wat er allemaal bijgewerkt moet worden. Even aanvinken en de update start meteen

Wordpress updaten een handleiding.
5.Cache activeren en je site testen.

Activeer je cache zodat je een kopie van de bijgewerkte pagina’s hebt en controleer je site. Kleine dingetjes als een dode link of een missende foto zijn eenvoudig op te lossen. Bij grotere problemen kun je je back-up terug (laten) zetten. Je zult dan eerst moeten achterhalen wat er mis gaat voor je het nogmaals probeert.